YouTube gebruiken om in contact te blijven

Ook jij zoekt waarschijnlijk manieren om in deze bijzondere tijden contact te houden met je fans. Daarom willen we de tools aanbieden die je nodig hebt.

Aan de slag op YouTube

Ontdek de basisprincipes van het maken en beheren van een kanaal en maak contact met je fans.

Alles over auteursrecht

In deze les leer je meer over auteursrecht op muziek, auteursrecht bij het maken van covers en het content ID-systeem dat YouTube gebruikt voor rechtenbeheer.

Je muziek promoten via YouTube

Promoot je tournee en releases en belicht mijlpalen in je carrière.

Contact maken met fans

Interactie met fans is heel belangrijk voor artiesten. Je kunt dit op YouTube altijd doen, waar je ook bent.

Je succes meten

Ontdek met YouTube Analytics hoe fans je muziek vinden en hoe je ze betrokken houdt.

Geld verdienen met je muziek op YouTube

Als fans je content bekijken, kun je geld verdienen. Ontdek hoe je inkomsten genereert met je kanaal.

Breng je discografie onder de aandacht op YouTube

Beheer afspeellijsten om een visuele en interactieve portfolio te maken van werk waarbij jij in de credits wordt genoemd.

Playbook voor officiële artiestenkanalen op YouTube

We leggen uit hoe je een officieel artiestenkanaal instelt en hoe je YouTube optimaal kunt gebruiken om met fans te communiceren, meer videoweergaven te genereren en concerten en tournees te promoten.

Playbook voor communityposts op YouTube

We bespreken de beste manieren om op YouTube met je fans te communiceren en ze bij je kanaal te betrekken.

Frequently asked questions

 • Hoe krijg ik mijn muziek in de YouTube Music-app?

  De YouTube Music-app bevat content die volgens ons systeem en onze partners geschikt is voor de muziekservice. Zorg ervoor dat je je uploads als Muziek indeelt in de geavanceerde instellingen van Videobeheer in het dropdownmenu Categorie. In de meeste gevallen hoef je niets te doen om je muziekvideo's in de app aan te bieden, maar het helpt wel om je content te categoriseren.

  Meer informatie over hoe we bepalen wat er in de YouTube Music-app wordt opgenomen.

 • Wat zijn officiële artiestenkanalen en hoe kan ik me ervoor aanmelden?

  Als je een artiest op YouTube bent, kun je op je officiële artiestenkanaal al je content op één plek samenbrengen. Op het kanaal wordt op twee nieuwe planken je muziekcatalogus weergegeven, inclusief je muziekvideo's, nummers en albums.

  Deze nieuwe lay-out wordt geleidelijk uitgerold. Als je in aanmerking wilt komen voor een officieel artiestenkanaal, heb je een YouTube-kanaal nodig dat in bezit en beheer is van jou als artiest, van je manager of van je label. Ook heb je minimaal drie muziekvideo's op YouTube nodig. We laten het je weten wanneer je kanaal naar een officieel artiestenkanaal is geüpgraded.

 • Hoe kan ik mijn aanwezigheid op Google beheren met officiële artiestenkanalen?

  In het artiestencentrum van Creator Studio kun je je artiestenbiografie updaten en foto's toevoegen. Content die je hier beschikbaar stelt, kan ook worden weergegeven in onderdelen van YouTube, zoals je kanaal en de YouTube-hitlijsten, evenals in andere Google-sites, zoals Google+ en Google Play. Meer informatie.

 • Waar is de muzieknoot voor mijn officiële kanaal?

  We maken de branding van officiële artiestenkanalen eerst op computers beschikbaar. In de toekomst breiden we dit naar andere platforms uit.

 • Hoe kan ik aan Music Insights worden toegevoegd?

  Als je in 'Insights' en 'Hitlijsten' wilt worden opgenomen, kun je 'Een probleem met gegevens melden' selecteren in de rechterbovenhoek van de homepage van Music Insights. Vermeld in je verzoek om toevoeging een link naar je kanaal en klik op de knop 'Verzenden'. Als een artiestennaam later niet zoekbaar is, kun je een e-mail sturen naar artist-support@youtube.com.

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten of heb geen toegang meer tot mijn kanaal. Hoe kan ik weer toegang krijgen?

  Als je nog weet welk e-mailadres aan je YouTube-kanaal is gekoppeld, kun je je account herstellen.

  Als je geen toegang meer hebt tot het Google-account dat aan je kanaal is gekoppeld, volg je deze stappen.

  Als je kanaal is gehackt, doorloop je dit proces zo goed als je kunt en neem je contact op met artist-support@youtube.com.

 • Hoe kan ik voorkomen dat mijn muziek wordt gestolen?

  Als je merkt dat iemand jouw muziek in video's gebruikt, kun je een verwijderingsverzoek wegens auteursrechtschending indienen.

 • Wat doe ik als er een Content ID-claim tegen mijn muziek wordt ingediend of als mijn muziek wordt verwijderd wegens auteursrechtschending?

  Als er een Content ID-claim tegen je muziek wordt ingediend, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen, afhankelijk van de situatie. Meer informatie vind je hier.

  Als je denkt dat een verwijdering wegens auteursrechtschending onterecht is, kun je de waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht op drie manieren oplossen: wachten tot die vervalt, verzoeken om intrekking of een verweer indienen. Meer informatie vind je hier.

 • Hoe werf ik meer abonnees?

  Er zijn veel manieren om meer abonnees te werven. Je kunt bijvoorbeeld effectieve thumbnails en titels maken, slimme beschrijvingen opstellen en kaarten of eindschermen gebruiken om kijkers aan te moedigen in actie te komen. Bezoek onze Creator Academy voor meer informatie.

 • Hoe meet ik mijn succes op YouTube?

  Gebruik YouTube Analytics om inzicht te krijgen in het bereik van je video's. Wat is bijvoorbeeld de omvang van je actieve publiek en hoe leiden thumbnailvertoningen tot weergaven en kijktijd? Bezoek onze Creator Academy voor meer informatie.

 • Wat is het tabblad Community?

  Als YouTube-creator wil je de band met je kijkers steeds verder versterken.

  Daarom hebben we het tabblad Community ontwikkeld: een leuke nieuwe manier om je van je creatieve kant te laten zien, je uploadschema aan te vullen en tegelijk te communiceren met je kijkers op YouTube.

  Meer informatie over communityposts.

 • Je eerste post

  Log gewoon in, tik vervolgens op het tabblad 'Community' van je kanaal en kies daarna op welke manier je wilt posten.

  Post volgens een regelmatig schema om je video-uploads aan te vullen en je abonnees bij je kanaal te betrekken. Elke post wordt in de feeds van je abonnees weergegeven, dus zorg ervoor dat je posts interessant zijn. Op die manier worden je abonnees aangemoedigd om door te klikken.

  1. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de YouTube-app hebt.
  2. 'Community' wordt pas ingeschakeld nadat 'Discussie' is uitgeschakeld. Zo voorkomen we verwarring onder je fans.
  3. 'Discussie' uitschakelen
   • Klik onder je kanaalbanner op 'Instellingen'
   • Schakel 'Tabblad Discussie weergeven' uit.

  Wat kun je posten?

  • Bied een kijkje achter de schermen van je kanaal met exclusieve foto's van je video-opnamen.
  • Hier zijn enkele ideeën om het gesprek met de community op gang te houden:
  • Maak je kijkers nieuwsgierig naar je volgende video met een gif van het beste moment.
  • Promoot je merchandise, e-shop, signeersessies of zelfs tickets voor je volgende concert.
  • Laat je abonnees zien dat je naar ze luistert door reacties te beantwoorden en hartjes te geven.

  Vijf manieren om je tabblad 'Community' een vliegende start te geven

  1. Houd een poll om te ontdekken wat je publiek wil zien: Je kunt je abonnees vragen wat ze graag willen zien. Op basis van hun suggesties kun je je content bijsturen. Dankzij deze input weet je wat je community wil zien en in wat voor video's je je tijd moet steken.
  2. Zorg voor spanning met gifs: Gebruik een gif om je kijkers een voorproefje van de leukste momenten uit al je video's te geven zodat ze staan te popelen om te gaan kijken.
  3. Neem kijkers mee achter de schermen: Geef je abonnees een exclusieve blik achter de schermen tijdens een tournee of bij opnamen door middel van foto's of korte video's. Je kunt zelfs hun mening over het creatieve proces vragen. Tip: Gebruik foto's waarop je duidelijk zichtbaar bent, zodat kijkers je herkennen.
  4. Bied exclusieve content aan: Post foto's of gifs die je kijkers nergens anders kunnen vinden. Denk aan leuke foto's van wat je die dag doet, je avonturen of zelfs je huisdieren. Door je abonnees iets unieks te geven op het tabblad 'Community', zorg je ervoor dat ze blijven terugkomen.
  5. Besteed aandacht aan je fans: Gebruik het tabblad 'Community' als een extra plek voor contact met je publiek. Noem je superfans bij hun naam, bedank ze en beantwoord hun belangrijkste vragen. Je kunt reacties van kijkers een hartje geven of ze beantwoorden met afbeeldingen en gifs.

  Tips

  • Gebruik posts op het tabblad 'Community' voor crosspromotie van video's die naar andere YouTube-kanalen zijn geüpload. Denk hierbij aan video's die je samen met anderen hebt gemaakt, video's van je andere kanaal of video's die je gewoon leuk vindt.
  • Bedank je trouwste fans en zeg wat voor bijzonders ze hebben gedaan.
 • Hoe ga ik live op mijn telefoon?

  Bekijk hier hoe je op mobiele apparaten een live stream plant.

 • Hoe verdien ik geld met distributie op YouTube?

  Als je geld wilt verdienen met je video's, volg je de vier stappen die hier worden vermeld. Ga ook akkoord met de voorwaarden van het YouTube-partnerprogramma. Op 16 januari 2018 hebben we nieuwe deelnamevereisten voor het YouTube-partnerprogramma aangekondigd. Wanneer een kanaal duizend abonnees heeft en in de afgelopen twaalf maanden vierduizend uur is bekeken, wordt beoordeeld of het in aanmerking komt voor deelname aan het programma.

 • YouTube Analytics

  YouTube Analytics biedt allerlei soorten gegevens waarmee je kunt bepalen wat goed werkt. Je kunt zien waar kijkers je content ontdekken, welke video's het meest bekeken worden en hoe fans omgaan met je content. Volg deze cursus om alles te leren over YouTube Analytics.


  Als je inkomsten genereert met je kanaal, kun je eens kijken naar de verschillende opbrengstrapporten om antwoorden te krijgen op onder meer de volgende vragen:

  • Hoeveel geld brengt mijn YouTube-kanaal op?
  • Wat zijn de belangrijkste opbrengstbronnen (advertenties, YouTube Red, enzovoort)?
  • Welke regio's dragen het meeste bij aan mijn inkomsten?
  • Welk effect hebben verschillende perioden op mijn opbrengst?

  Op basis van de antwoorden kun je je keuzes voor creatieve productie of voor uploaden wijzigen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je veel fans in een ander land hebt, kun je de videotitels en -beschrijvingen vertalen om je video's toegankelijker te maken.

  Of je ontdekt bijvoorbeeld een hoge klikfrequentie voor eindschermen op mobiele apparaten. Als je de verkoop van merchandise of albums wilt verhogen, kun je toepassen wat je hebt geleerd door eindschermen die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten aan je nieuwe muziekvideo's toe te voegen.

  Opmerking: Als je kanaal onder een muzieklabel, distributeur of andere contenteigenaar valt, heb je mogelijk geen toegang tot opbrengstgegevens in YouTube Analytics.

 • YouTube-hitlijsten en Insights

  Met hitlijsten kun je een wekelijkse rangschikking van de populairste muziek op YouTube bekijken. Je kunt de beste honderd video's zien (gerangschikt op het aantal weergaven) of een overzicht bekijken van virale video's (bepaald op basis van een aantal populariteitsfactoren), nummers of artiesten.

  Artiesten en labels kunnen deze gegevens bijvoorbeeld gebruiken als indicatie van de populariteit van bepaalde nummers of genres op YouTube. Dit is handig als ze radiotijd proberen te verwerven of aan het onderhandelen zijn over merkdeals. Of ze kunnen interesse wekken door op social media te posten over hun positie in de YouTube-hitlijsten.

  Met Music Insights kun je de locaties zien waar een artiest het populairst is. Deze gegevens kunnen van waarde zijn om de route van tournees te bepalen langs steden met grote groepen fans of om marketingcampagnes op bepaalde regio's af te stemmen.

  Opmerking: Hitlijsten en Insights bevatten artiesten voor wie we metadata volgens de branchenorm hebben ontvangen, meestal van een label of distributeur. Music Insights bevat gegevens vanaf 1 september 2014. YouTube voegt continu nieuwe artiesten en locaties toe aan de database.