Frequently asked questions

 • Hur får jag in min musik i YouTube Music-appen?

  I YouTube Music-appen visas innehåll som vårt system och våra partner identifierar som lämpligt för en musikupplevelse Se till att kategorisera dina uppladdningar som Musik i de avancerade inställningarna i Videohanteraren, i rullgardinsmenyn Kategori. I de flesta fall behöver du inte göra något för att ditt musikinnehåll ska bli tillgängligt i appen, men det hjälper om du kategoriserar det.

  Läs mer om hur vi bestämmer vad som kan visas i YouTube Music-appen.

 • Vad är officiella artistkanaler, och hur ansöker jag om en?

  Om du är en artist på YouTube samlar din officiella artistkanal allt ditt innehåll på ett och samma ställe. Kanalen placerar din musikkatalog i två nya hyllor där dina musikvideor, låtar och album ingår.

  Den här nya sidlayouten lanseras successivt. För att vara berättigad till en artistkanal ska du se till att redan ha en YouTube-kanal som ägs och sköts av dig som artist, din manager eller ditt skivbolag, och ha minst tre musikvideor på YouTube. Vi meddelar dig när din kanal har uppgraderats till en officiell artistkanal.

 • Hur hanterar jag min närvaro på Google med officiella artistkanaler?

  I Artistcentret i Studio kan du uppdatera din artistbiografi och lägga till foton. Innehåll som du gör tillgängligt här kan också visas på YouTube-egendom som din kanal och YouTube-topplistor, samt andra Google-webbplatser som Google+ och Google Play. Läs mer.

 • Var är musiknoten för min officiella kanal?

  Vi börjar med varumärkningen för officiella artistkanaler på datorer och lanserar till fler plattformar längre fram.

 • Hur blir jag tillagd i Musikinsikter?

  Om du vill bli tillagd i Insikter och Topplistor kan du Rapportera ett dataproblem uppe i det övre högra hörnet på startsidan för Musikinsikter. Se till att inkludera en länk till din kanal när du begär att bli tillagd, och klicka på knappen Skicka. Om ett artistnamn inte är sökbart senare kan du skicka ett e-postmeddelande till artist-support@youtube.com.

 • Jag har glömt lösenordet eller förlorat åtkomst till min kanal. Hur får jag tillbaka åtkomsten?

  Om du kommer ihåg vilken e-postadress som var associerad med YouTube-kanalen kan du försöka återställa kontot.

  Om du har förlorat åtkomst till det Google-konto som är associerat till kanalen kan du följa dessa Steg.

  Om kanalen har blivit hackad kan du följa dessa steg så gott du kan och kontakta artist-support@youtube.com.

 • Hur förhindrar jag stöld av min musik?

  Om du märker att någon annan använder din musik i sina videor kan du skicka in en anmälan om upphovsrättsintrång.

 • Vad gör jag om min musik får ett Content ID-anspråk eller borttagning av upphovsrättsliga skäl?

  Om din musik får ett Content ID-anspråk finns det några saker du kan göra, beroende på situationen. Läs mer här.

  Om du misstänker att du fått en begäran om borttagning av felaktiga skäl kan du lösa upphovsrättsvarningen på tre sätt: vänta på att den förfaller, få den tillbakadragen eller bestrida den. Mer information finns här.

 • Hur får jag fler prenumeranter?

  Det finns många sätt att öka antalet prenumeranter. Du kan göra effektiva miniatyrer och titlar, skriva bra beskrivningar och använda kort och slutskärmar för att uppmuntra tittarna att agera. Du kan lära dig mer på Akademin för innehållsskapare to learn more.

 • Hur mäter jag hur framgångsrik jag är på YouTube?

  Använd YouTube Analytics för att förstå videoräckvidden, till exempel: hur stor din aktiva publik är, hur miniatyrexponeringar omvandlas till visningar och visningstid osv. Besök Akademin för innehållsskapare om du vill läsa mer.

 • Vad är Community-fliken?

  Som innehållsskapare på YouTube är det viktigt att du bygger upp relationen till dina tittare.

  Därför har vi skapat fliken Community. Det är ett nytt och roligt sätt att dela din kreativitet, och det kompletterar ditt uppladdningsschema samtidigt som du interagerar med tittarna på YouTube.

  Läs mer om Community-inlägg.

 • Ditt första inlägg

  Logga in, tryck på Community-fliken på din kanal och välj hur du vill lägga upp.

  Lägg upp regelbundet för att komplettera videouppladdningarna och engagera dina prenumeranter. Alla inlägg visas i prenumerantflödet, så se till att inläggen är meningsfulla. På så vis uppmuntras prenumeranterna att klicka sig vidare.

  1. Se till att du har den senaste versionen av YouTube-appen.
  2. För att förhindra förvirring hos tittarna är Community-fliken inaktiverad tills Diskussion har stängts av.
  3. Stänga av Diskussion.
   • Klicka på inställningar under kanalbannern
   • Stäng av Visa diskussionsflik.

  Vad ska jag lägga upp?

  • Gå bakom kulisserna med exklusiva produktionsfoton.
  • Här är några tips på hur du kan hålla igång konversationen med Community:
  • Skapa intresse för din nästa video med en gif på det bästa ögonblicket.
  • Marknadsför dina produkter, e-butiken, turné eller biljetter till din nästa konsert.
  • Visa prenumeranterna att du lyssnar genom att svara på och hjärtmarkera kommentarer.

  Fem sätt att kickstarta Community-fliken

  1. Ta reda på vad tittarna vill se härnäst: Fråga prenumeranterna vad de vill se härnäst och överväg sedan att anpassa innehållet utifrån deras förslag. Inlägg på communityn kan hjälpa dig att avgöra vad du ska lägga tid på och producera fler videor som dina tittare efterfrågar.
  2. Generera spänning med GIF-bilder: Ge prenumeranterna ett smakprov på varje video med en GIF-bild så höjs förväntningarna på det nya innehållet.
  3. Låt dem titta in bakom kulisserna: Ge prenumeranterna en exklusiv titt bakom kulisserna under en turné eller inspelning genom att lägga upp bilder eller korta videor. Du kan också fråga vad de tycker om den kreativa processen. Tips: Prova att använda foton där du syns tydligt så att tittarna känner igen dig.
  4. Erbjud exklusivt innehåll: Prova att lägga upp bilder eller GIF-filer som inte går att hitta någon annanstans. Du kan även lägga upp roliga bilder från din vardag, på spännande upplevelser eller dina husdjur. Att ge prenumeranterna en unik upplevelse på fliken Community är ett bra sätt att få tittarna att komma tillbaka.
  5. Uppmärksamma dina fans: Använd fliken Community som ytterligare en plats där du kan interagera med din publik. Du kan visa upp dina största fans, nämna dem vid namn eller svara på deras vanligaste frågor. Du kan även hjärtmarkera kommentarer av tittare eller svara dem med bilder och GIF-filer.

  Tips

  • På fliken Community kan du korsmarknadsföra videor som du har lagt upp på andra YouTube-kanaler – bland annat videor som du har gjort i samarbete med andra, videor från din sekundära kanal eller videor som du helt enkelt tycker är kul!
  • Du kan tacka dina mest lojala fans och till och med uppmärksamma bidrag som de delat med sig av.
 • Hur sänder jag live från mobilen?

  Läs Schemalägga livestream på mobil här.

 • Hur tjänar jag pengar på att distribuera på YouTube

  Om du vill tjäna pengar på dina videor behöver du följa de fyra stegen angivna här samt godkänna villkoren för YouTubes partnerprogram. Den 16 januari 2018 tillkännagav vi nya behörighetskrav för YouTubes partnerprogram. När en kanal når 4 000 visningstimmar under det senaste året och 1 000 prenumeranter granskar vi om den får bli medlem i programmet.

 • YouTube Analytics

  YouTube Analytics ger dig alla möjliga typer av data som kan hjälpa dig att bedöma vad som fungerar bra. Du kan ta reda på var tittarna hittar ditt innehåll, vilka videor som har mest visningstid och på vilka sätt tittarna är aktiva. Om du vill fördjupa dig i YouTube Analytics kan du gå den här kursen.


  Om du tjänar pengar på din kanal är det bra att titta på de olika rapporterna om beräknade intäkter. Där kan du få svar på bland annat de här frågorna:

  • Hur mycket pengar genererar min YouTube-kanal?
  • Vilka är de största intäktskällorna (annonser, YouTube Red osv.)?
  • Vilka regioner bidrar mest till intäkterna?
  • Hur förändras intäkterna under olika tidsperioder?

  Beroende på svaren kan du justera både kreativa val och uppladdningsval. Om du till exempel upptäcker att din musik har många fans i ett annat land kan du översätta titlar och beskrivningar så att videorna blir mer tillgängliga.

  Eller säg att du upptäcker hög klickfrekvens från slutskärmar på mobila enheter. Om målet är att öka försäljningen av produkter eller album kan du utnyttja det du fått reda på och lägga till mobiloptimerade slutskärmar i dina nya musikvideor.

  Obs! Om din kanal ligger under ett skivbolag, en distributör eller någon annan innehållsägare är det inte säkert att intäktsdata är tillgängligt i YouTube Analytics.

 • YouTube Musiklistor och Insikter

  Med Musiklistor får du en lista över den mest populära musiken på YouTube varje vecka. Du kan se de 100 populäraste videorna (baserat på antal visningar) och en indelning i virala videor (som bedöms med ett antal popularitetsfaktorer). Du kan även se populära låtar och artister.

  Artister och skivbolag kan till exempel använda informationen till att visa hur populära olika låtar och genrer är på YouTube när de försöker få radiospeltid och förhandlar med varumärken. De kan också skapa förväntan genom att göra inlägg i sociala medier om placeringen på YouTubes musiktopplistor.

  Med Musikinsikter kan du se var i världen en artist är mest populär. Den informationen kan vara värdefull om du vill göra turnéstopp i städer där det finns många fans och om du vill rikta in marknadsföringskampanjer till olika områden.

  Obs! De artister som finns med på musiktopplistorna och i Musikinsikter är sådana som vi har fått metadata för enligt branschstandarden. Musikinsikter innehåller data sedan den 1 september 2014. YouTube lägger hela tiden till nya artister och platser i databasen.